Alle nyheder

For Birk Toft Andersen fra Hirtshals er det én gang søen – altid søen.

I 43 år har Det Blå Danmark været den 59-årige styrmands liv - og arbejdsliv. Og det er slet ikke slut, selv om han for første gang i sit lange arbejdsliv står uden et job.

”Mentalt er jeg slet ikke klar til at gå hjemme endnu. Jeg vil gerne ud at sejle igen, og jeg vil selv tage beslutningen om, hvornår tiden er inde til at gå i land eller stoppe på arbejdsmarkedet,” siger Birk Toft Andersen.

I august 2018 var han udsat for en alvorlig arbejdsulykke under et job som skibsassistent på en af Rohde Nielsens slæbebåde. Ulykken skete ud for den hollandske kyst, og den kostede Birk Toft Andersen en tommelfinger samt fire stive fingre på højre hånd. Trods en méngrad på 35 procent forhindrer det ham dog ikke i at passe et job som søfarende igen.

”Jeg savner allerede at sejle, og jeg er ikke kritisk i forhold til det fremtidigt job. Mit handicap forhindrer mig ikke i at passe et job som eksempelvis styrmand eller arbejde som skibskok,” siger Birk Toft Andersen.

Efter ni måneders sygefravær og genoptræning var han netop vendt tilbage til arbejdsmarkedet i et mindre belastende job som skibskok i Rohde Nielsen A/S, da han på grund af omstruktureringer i rederiet med udflagning af besætningerne for første gang i juni stod uden job i sit lange arbejdsliv.

”Det er ikke den bedste alder at blive arbejdsløs i som 59-årig, men jeg giver ikke op,” siger Birk Toft Andersen, der har prøvet lidt af hvert.

I de første år sejlede han som fisker, inden han kom om bord på skonnerten Fulton som styrmand og siden skipper, inden han fik job hos Rohde Nielsen A/S.

 

Forgæves operation efter ulykke

Under et slæb fra Holland til Danmark sprænger en stålwire ud for den hollandske kyst. I et forsøg på at forhindre den sprængte wirer i at få fast i skruen, fik han flået sin højre tommelfinger af.

Birk Toft Andersen 4 web

”Det hele gik så hurtigt, at jeg slet ikke nåede at opfatte hvad der skete. Pludselig så jeg, at der lå en finger på dækket, og det måtte være min… Heldigvis lå lodsbåden tæt på, så jeg blev hurtigt sejlet i land og kørt til behandling på et universitetshospital i den hollandske by Groningen. Jeg blev operereret i syv-otte timer, hvor kirurgerne syede fingeren på igen, men under stuegangen næste dag fik jeg en nedslående besked. Der var ikke tilstrækkeligt med blødgennemstrømningen i fingeren, så kirurgerne var nødt til at fjerne fingeren igen i endnu en operation,” fortæller Birk Toft Andersen.

Tilbage i Nordjylland begyndte en lang periode med genoptræning for at genvinde så meget førlighed som muligt.

”Jeg havde eksempelvis problemer med at dreje håndleddet, og på hospitalet i Hjørring havde de egentlig opgivet, men med hjælp fra en fysioterapeut lykkedes det at få bevægeligheden tilbage,” fortæller Birk Toft Andersen, der trods en ihærdig indsats fremadrettet må leve uden en tommelfinger og med fire stive fingre på højre hånd:

”Jeg havde det skidt og var meget nervøs i den første tid. Kunne jeg overhovedet vende tilbage til et arbejde igen? Og ville jeg nogensinde kunne komme på søen igen? Spørgsmålene var mange, og mentalt var jeg slet ikke klar til at blive invalidepensionist. Da jeg hen ad vejen fik mere og mere gang i hånden og kom ud at sejle igen i forskellige job, fik jeg optimismen tilbage.”

Birk Toft Andersen blev blandt andet tilbudt et job som skibskok.

”Det har altid interesseret mig at lave mad. Jeg var måske lidt længere tid om det, men det var virkelig godt for mig. Jeg blev bekræftet i, at der stadig var brug for mig,” siger Birk Toft Andersen, der sammen med de øvrige danske besætningsmedlemmer mistede jobbet i foråret på grund af omstruktureringerne.

 

God støtte fra socialrådgiver

Birk Toft Andersen har i forløbet været i løbende dialog med socialrådgiver Luise Hougaard fra Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart, UFDS.

”Hun er et rigtigt positivt menneske at tale med. Hun har været god til at lytte til mine bekymringer og komme med forslag til, hvordan jeg skulle håndtere de mange nye udfordringer. Hun har været en god støtte og har løbende motiveret mig. Når hun for eksempel har spurgt ind til mine behov for hjælpemidler, har hun indirekte provokeret mig. Jeg sagde til mig selv, at jeg skal nok vise hende, at det skal jeg nok klare, og så har jeg knoklet på…”

Hans første mål var at kunne holde en kniv i højre hånd.

”Jeg har altid været lidt forgængelig, når det handler om at spise. Det skal foregå med kniv og gaffel, men det kan være svært at holde en kniv i højre hånd, når jeg ikke har en tommelfinger… I stedet har jeg lært mig at holde kniven mellem pegefingeren og langefingeren.”

 

Venstre hånd styrer musen

Trods sin méngrad og nedsatte bevægelse på højre hånd med 50 procent forhindrer skaden ham ikke i at passe et job som for eksempel styrmand.

”Skal man betjene et elektronisk søkort, kan jeg måske have lidt problemer med at bevæge musen med højre hånd, men det kan løses med en venstrehånds-mus, så jeg vil sagtens kunne passe et job på forsvarlig vis,” siger Birk Toft Andersen, der øverst på sin ønskeseddel over mulige job har de danske indenrigsfærger eller en offshore Crew båd.

”Jeg trives rigtigt godt i et team, og jeg vil gerne gøre mit arbejdsliv færdigt. Jeg vil selv bestemme, hvornår det er slut. Det har været en hård kamp at nå hertil efter ulykken – ikke mindst med alle de administrative processer omkring skadesbehandlingen. Det har til tider været rigtigt træls, men Luise har været en rigtig god støtte for mig. Hendes råd og vejledning er stærkt medvirkende til, at jeg har fået troen tilbage på, at der stadig er brug for mig,” siger Birk Toft Andersen.

Luise Hougaard i dialog med Birk Toft Andersen web

ikon med 3 skibe

For redere

Vil du også vide mere?
ikon af havnefront

For søfarende

Vil du også vide mere?
ikon af redningskrans

Om UFDS

Vil du også vide mere?

Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart – Én for alle, alle for én